Ο λαός αν δεν ξυπνήσει, κανένα μάτι δεν θα βγει από τον ουρανό και θα σου πει, χαίρω πολύ Θεός.....

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΙΝΑΣ

Το ομώνυμο βιβλίο (και φιλμ), αναφέρεται στην ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού, το οποίο μεγάλωσε, όπως και οι συμπολίτες της, σε ένα αντίξοο και στερημένο περιβάλλον, ακόμα και με καταφυγή σε παρανομία έναντι του επιβληθέντος πλαισίου κανονισμών και νόμων – που καμία πρόβλεψη δεν κάνουν για την έστω και περιορισμένη ποιότητα ζωής των πολιτών της περιοχής. Όταν διάβασα το βιβλίο, όταν κυκλοφόρησε το 2010, καμία εικόνα δεν μπορούσε να περιγράψει το μέλλον της Ελλάδας, όσο αυτό το νεαρό κορίτσι.

Η παροδική σωτηρία – ευημερία για την ηρωίδα και τους συμπολίτες της ήταν η επιβίωση σε αγώνες πραγματικής πείνας, που συνεπάγονταν την φυσική εξόντωση όλων των άλλων συμμετεχόντων από άλλες περιοχές. Η ευημερία, παροδική μόνο, συνοδευόταν από το απόλυτο έγκλημα αφαίρεσης της ζωής – και μάλιστα σε κοινή θέα.

Οι ομοιότητες που κανένας μπορεί να σκεφτεί με την παρούσα κατάσταση της Ελλάδας είναι πολλές και θα διαφέρουν με την ερμηνεία του καθενός. Το σημαντικό, κατά την γνώμη μου, είναι η ικανότητα της ηρωίδας να «αντέχει». Η ηρωίδα είχε μάθει ένα τρόπο ζωής που την είχε γυμνάσει να βρίσκει την τροφή της μόνη της, να μπορεί να διαπραγματευτεί και να «πουλήσει» τα θηράματά της, και να ζει λιτά και απλά. Το κορίτσι όμως είχε αρχές και ακόμα και σε ένα αντίξοο περιβάλλον δεν έχασε τελείως της ανθρώπινες αξίες και αρχές.

Σκέφτομαι ότι η χώρα μας ζει τους δικούς της αγώνες πείνας. Τα μεγάλα τραπεζικά αρπακτικά, σε Ευρώπη και Αμερική και αλλού έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Ακόμα και η ομάδα που φτάνει απεσταλμένη από τον πρόεδρο Ομπάμα, έχει θητεύσει στην κοιτίδα της επιχειρηματικής και επενδυτικής τραπεζικής Goldman Sachs. (Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε επισημάνει την σχέση της συγκεκριμένης τράπεζας – αλλά και άλλων - με την εκάστοτε κυβέρνηση των ΗΠΑ). Κάθε περίπου 2 χρόνια μετά το 2010, η Ελλάδα φροντίζει να «παρέχει» προμήθειες σε μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, ανταλλάσοντας ένα μεγάλο ποσό σε παλιά ομόλογα σε καινούργιους τίτλους. Φέτος, η «δουλειά» θα γίνει νωρίς, τους πρώτους μήνες του έτους, άρα όποια ευαγή τραπεζικά ιδρύματα μπουν στη δουλειά θα ξεκινήσουν με ένα καλό τζίρο και θα βρεθούν σε πλεονέκτημα σε σχέση με ανταγωνιστές τους (λέγε με Lazard). Η μπριζόλα θα πέσει στην αρένα νωρίς και θα πρέπει όλοι να σκοτώσουν όλους τους αντιπάλους στους αγώνες πείνας. Το ίδιο ισχύει και για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, όπου η μπριζόλα βρίσκεται στην παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Όμως η Ελλάδα, δεν είναι η Κάτνις (το όνομα της ηρωίδας στο εν λόγω έργο). Η Ελλάδα δεν έχει μάθει – ή έχει ξεχάσει - να θρέφει τον εαυτό της. Επίσης, δεν φαίνεται να διέπεται από την ίδια αντοχή σε αρχές και να συνειδητοποιεί τη δύναμή της σε επίπεδο αυτο-οργάνωσης.

Θέλω να καλέσω όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, να βοηθήσουν να «ξυστούμε με τα νύχια τα δικά μας». Να μοιραστούν ό,τι ξέρουν σχετικά με την καλλιέργεια της Γης, το κυνήγι, την κτηνοτροφία, σε παλιές και νέες μορφές καλλιέργειας, την υλοτομία και ιχθυοκαλλιέργεια. Να ανοίξουν στα αδέρφια τους τα χωράφια που δεν δουλεύονται, να ξανακαλλιεργηθούν. Άλλοι λαοί  κατάφεραν να πολλαπλασιάσουν την παραγωγικότητά τους, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, ακόμα και σε χώρες με έρημο. Ακολούθησαν μαζικές επενδύσεις και εξαγωγή τεχνογνωσίας, η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα και θα διαρκέσει όσο οι χώρες αυτές παράγουν με ΙΔΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Αν οι Έλληνες αποφάσιζαν να στηριχθούν στην Ορθόδοξη παράδοση και ζωή, τότε οι δανειστές θα σχημάτιζαν ουρά (θα σφάζονταν) ποιος θα δανείσει την Ελλάδα, για να πάρει μεγάλο κέρδος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από την ανάπτυξη που οι Έλληνες ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ θα επιτύγχαναν. Δεν πρέπει να εστιάζουμε στη δόση, αλλά στην ικανότητα παραγωγής. Δεν έχει νόημα να σκεφτόμαστε να στείλουμε το χρέος κάτω από το χαλί ή στον Πλούτωνα, γιατί κάποτε, σε δεκαετίες, τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα πρέπει να περπατήσουν ως τον Πλούτωνα για να επιστρέψουν το χρέος που σήμερα τους υποθηκεύουμε τόσο συντεταγμένα.

Καλώ από το μικρό μου πόστο, στο όνομα της Αγίας και Αδιαιρέτου Τριάδος, στο όνομα του μοναδικού Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τους Έλληνες να αδερφωθούν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλο με σκοπό την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της χώρας ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ, ως φυσικό αποτέλεσμα της Ορθόδοξης ζωής. Μοιραστείτε τα υπάρχοντά σας – χωράφια, εργαλεία, γνώσεις, με τον αδελφό σας για να μπει πάλι η Ελλάδα στην παραγωγή.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΙΝΑΣ !


Διάπλους