Ο λαός αν δεν ξυπνήσει, κανένα μάτι δεν θα βγει από τον ουρανό και θα σου πει, χαίρω πολύ Θεός.....

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΝΕΕΣ ΑΡΠΑΓΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ!
- Αφαίρεσαν τίτλους ιδιοκτησίας από 123 κατοίκους των Δρυμάδων Χιμάρας!
- Αρνούνται την παραχώρηση ναών στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Βορείου Ηπείρου.
- Συνεχίζεται η προφυλάκιση του πρώην Υπουργού Σπ. Ξέρρα
- Κράτος εν κράτει στη Ν. Αλβανία ο Κ. Κοκδήμα
• Απτόητη και ανενόχλητη η κυβέρνηση Έντι Ράμα, συνεχίζει το έργο της για τον αφανισμό των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Τα επεισόδια είναι διαδοχικά, οι προκλήσεις κατά της Ελλάδος συνεχείς, δίχως παρά ταύτα να αποτελούν εμπόδια στους υπουργούς της Αλβανικής Κυβέρνησης να έρχονται στην Ελλάδα και να ζητούν τη στήριξή της, τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων, όσο και σε ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο μεγάλο θέμα των ημερών, το προσφυγικό, όπως έπραξαν στις πρόσφατες επισκέψεις τους στην Αθήνα οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Το θέμα των θαλάσσιων συνόρων είναι ένα από εκείνα για τα οποία η Αλβανία και ειδικά η Κυβέρνηση Ράμα, στρέφεται ευθέως κατά των Ελληνικών συμφερόντων, «υπακούοντας» ουσιαστικά στις προτροπές της Τουρκίας, που δεν επιθυμεί με τίποτε να δημιουργηθεί προηγούμενο που θα επηρεάσει και τις αντίστοιχες διευθετήσεις στο Αιγαίο. Εξίσου όμως σοβαρά τα ζητήματα που ανοίγονται στην περιοχή της Χιμάρας, με επίκεντρο το ιδιοκτησιακό των Ομογενών, αλλά και μια σειρά άλλων πράξεων της Αλβανικής Κυβέρνησης που στοχοποιεί σε κάθε ευκαιρία Ελληνικής καταγωγής πολίτες.



Η περίπτωση Ξέρρα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι άλλωστε η σύλληψη και η προφυλάκιση κατά παράβαση ακόμη και αυτού του Αλβανικού νομικού πλαισίου, του Βορειοηπειρώτη πρώην Υπουργού Εργασίας Σπύρου Ξέρρα. Οι προσφυγές κατά της άδικης προφυλάκισής του απορρίφθηκαν και από τα τρία δικαστικά όργανα, με τελευταία την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε νόμιμη την απόφαση κράτησής του, η οποία στηρίχτηκε στην εκτίμηση ότι μπορεί να αλλοιώσει στοιχεία της προδικαστικής διαδικασίας, παρά τον γεγονός ότι πλέον δεν έχει καμία δυνατότητα εισόδου στο Υπουργείο Εργασίας.

123 οικογένειες χωρίς περιουσίες
Η υπόθεση Ξέρα, όπως πανταχόθεν ομολογείται, χρησιμοποιείται από το Αλβανικό κατεστημένο, ως παράδειγμα «υποταγής» και «σιωπής» στα σχέδια της Κυβέρνησης. Και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη νέα «επίθεση» κατά των Ομογενών της Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα των Δρυμάδων, όπου ξεκινά διαδικασία ακύρωσης των τίτλων ιδιοκτησίας 123 οικογενειών, που δόθηκαν πριν 22 χρόνια, όταν είχε δηλαδή αποκατασταθεί η Δημοκρατία (με τα όποια προβλήματά της). Η απόφαση φέρει μάλιστα ημερομηνία 1 Απριλίου 2016 και η ανάρτηση της λίστας σε καφενείο του χωριού, έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσκεψη του Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα κ. Ροκανά, στη Χιμάρα όπου το βασικό θέμα των συναντήσεών του ήταν το περιουσιακό.

Ο ρόλος Κοκδήμα
Άλλωστε πριν τεθούν στο στόχαστρο οι κάτοικοι των Δρυμάδων, το Αλβανικό κατεστημένο είχε κάνει επίδειξη δύναμης μέσα στην πόλη της Χιμάρας, όπου εκτός της αφαίρεσης τίτλων ιδιοκτησίας από οικογένειες ομογενών, κατεδαφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες παραλιακή ιδιοκτησία ομογενούς και στη θέση της κατασκευάζεται νέο κτίριο. Η συγκεκριμένη δεν είναι βέβαια η μόνη αυθαιρεσία στη Χιμάρα, στην οποία δρα ο στενός φίλος του Έντι Ράμα, βουλευτής και επιχειρηματίας Κότσο Κοκδήμα, τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα τον αποκαλεί «ληστή», ενώ άλλοι του έχουν αποδώσει τον τίτλο του «Αλή Πασά της Νότιας Αλβανίας», από τον οποίο περνάνε όλες οι αποφάσεις, ακόμη και οι διορισμοί καθαριστριών, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ (και πρώην σύμμαχος του Ράμα) Βαγγέλης Ντούλες.

Στο στόχαστρο και οι εκκλησίες
Ένα άλλο επίσης μεγάλο ζήτημα, που αφορά το περιουσιακό, έχει να κάνει με τη μη απόδοση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας της περιουσίας της, ακόμη και των Ιερών Ναών. Με το πρόσχημα μάλιστα ότι ορισμένες από αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως πολιτιστικά μνημεία, η κυβέρνηση Ράμα, επεμβαίνει και πραγματοποιεί εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης χωρίς την άδεια, ούτε καν την ενημέρωση της Αρχιεπισκοπής. Πριν λίγες ημέρες εγκαινίασε τις εργασίες αναστήλωσης στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, στο Βούνο της Χιμάρας, που είναι το χωριό από το οποίο κατάγεται η μητέρα του Αλβανού Πρωθυπουργού. Όμως οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης, που γίνονται σε ναούς, δεν είναι και τόσο «αθώες», αφού πίσω από αυτές κρύβονται και πάλι σκοπιμότητες που σχετίζονται με ιδιοκτησιακά ζητήματα. Μάλιστα από εκμυστηρεύσεις που γίνονται από στελέχη της Αλβανικής Κυβέρνησης, υπάρχουν σκέψεις να ανακληθούν και ορισμένες παραχωρήσεις ναών που έγιναν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.
Μία από αυτές είναι ο Ι. Ν. Υπαπαντής του Σωτήρα στους Δρυμάδες, που έχει μπει στο «μάτι» των Αλβανών, εξαιτίας της πολύ καλής θέσης του που έχει στην παραλία!

Εξηγήσεις αναφορικά με την αμφιλεγόμενη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να παραχωρήσει σε ιδιώτες τη χρήση πολιτιστικών μνημείων συμπεριλαμβανομένων μοναστηριών και εκκλησιών, έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας, Μιρέλα Κουμπάρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφο της αλβανικής εφημερίδας Gazeta Shqiptare και δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου.
Προς το τέλος της συνέντευξης η δημοσιογράφος ρώτησε την Υπουργό για την τύχη των εκκλησιών που διαχειρίζεται το κράτος:
"Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή μοναστηριών και εκκλησιών στην Εκκλησία; Ιδιαίτερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία έχει ζητήσει τη διαχείριση μοναστηριών και εκκλησιών που έχουν κηρυχθεί πολιτιστικά μνημεία και τα διαχειρίζεται το κράτος; Ειδικά τώρα που το κράτος κηρύσσει οικονομική αδυναμία να διατηρεί τη διαχείρισή τους;"
Η Υπουργός απάντησε:
"...Η μόνη δυνατή συνεργασία για τις εκκλησίες θα ήταν η ένωση των οικονομικών πόρων για την αναστήλωσή τους. Για το λόγο αυτό καλώ τις θρησκευτικές κοινότητες να συμβάλλουν σε αυτό για το κοινό καλό. Από την άλλη μεριά εγώ νομίζω πως οι εκκλησίες είναι πολύ καλός τόπος για τη διοργάνωση κοινωνικών και πολιτισμικών εκδηλώσεων όπως συναυλιών, εκθέσεων, φόρουμ κλπ."
Μετά την πασαρέλα μόδας που διοργανώθηκε πρόσφατα στις Ορθόδοξες εκκλησίες του Μπεράτι και του Ελμπασάνι φαίνεται πως είναι καιρός να δούμε και συναυλίες στους ιερούς ναούς και στους τόπους λατρείας της χριστιανοσύνης.

Τα χειρότερα έπονται
Ο προβληματισμός στους ομογενείς της Χιμάρας, αλλά και άλλων περιοχών της Βορείου Ηπείρου και ειδικά της παραθαλάσσιας προς Αγίους Σαράντα, είναι έντονος μετά τη διαδικασία που άρχισε από τις Δρυμάδες. Προάγγελος άλλωστε των εξελίξεων υπήρξε ο ίδιος ο Ράμα, που μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Βούνο, είχε ανακοινώσει ότι εντοπίστηκαν «παράνομοι» τίτλοι ιδιοκτησίας στις Δρυμάδες, που είναι η αρχή για μαζική αφαίρεση σε όλη τη Χιμάρα. Πιθανολογείται μάλιστα ότι ανάλογη διαδικασία θα δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες και στα χωριά Γκιλεκάτες, Κοντράκια, Ηλία και Παλάσσα. Στη συγκεκριμένη περιοχή, τον κυβερνητικό σχεδιασμό εξυπηρετεί ο Δήμαρχος Χιμάρας Γ. Γκόρος που έχει εκλεγεί με τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχει αποκτήσει την Ελληνική Υπηκοότητα, αλλά παρ’ όλο αυτό δρα ως ανθέλληνας.

Αλλοίωση πληθυσμού
Με την αφαίρεση των τίτλων ιδιοκτησίας, ανοίγει ο δρόμος για πλήρη πληθυσμιακή αλλοίωση αφού ο περιουσίες μπορούν να δοθούν σε Αλβανούς υπηκόους των οποίων έχουν κατασχεθεί περιουσίες από το κομμουνιστικό καθεστώς ακόμη και στα Τίρανα, ενώ όσες «κρύβουν» επιχειρηματικό ενδιαφέρον μπορούν να δοθούν έναντι 1 ευρώ (!!!!!!!!) σε επιχειρηματίες για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το ερώτημα μετά από όλα αυτά, είναι για το τι κάνει η Ελλάδα για να σταματήσει τις αυθαιρεσίες και τις μεθοδεύσεις του Αλβανικού κατεστημένου. Από ότι δείχνουν τα αποτελέσματα σχεδόν τίποτε. Κι όταν δεν υπήρξαν ουσιαστικές παρεμβάσεις σε διακρατικό επίπεδο και σε διεθνείς οργανισμούς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που όσο νάναι είχαν μια καλύτερη προσέγγιση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών μας, είναι μάλλον ουτοπία να αναμένονται τέτοιες από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με τις γνωστές της ιδεοληψίες. Εκείνοι όμως που πρέπει να κινητοποιηθούν είναι οι κάτοικοι και οι καταγόμενοι από τη Χιμάρα, που πρέπει να προασπίσουν τα δικαιώματά τους, αλλά και την ιστορική διαδρομή της περιοχής, που άντεξε τις πιέσεις και τον ανθελληνισμό του καθεστώτος Χότζα - Αλία και κινδυνεύει να αφελληνιστεί επί εκλεγμένων κυβερνήσεων.