Ο λαός αν δεν ξυπνήσει, κανένα μάτι δεν θα βγει από τον ουρανό και θα σου πει, χαίρω πολύ Θεός.....

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

ΟΛΟΙ ΟΙ… « ΑΔΕΛΦΟΙ», ΣΕ ΕΝΑ «ΟΜΟΡΦΟ» ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ



Η ιστορική επίσκεψη των… «τριών ιεραρχών» στη Λέσβο, του Πάπα Φραγκίσκου, του ΠΑΝΑΙΡΕΤΙΚΟΥ* Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του ΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΠΙΑ* Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, τον Απρίλιο του 2016, αποτυπώθηκε και σε γραμματόσημο, στη σειρά γραμματοσήμων που καταγράφει τις διαδρομές του Πάπα Φραγκίσκου το 2016. Τα γραμματόσημα σχεδιάστηκαν από διάφορους καλλιτέχνες και οι παραστάσεις κάθε αποστολικής επίσκεψης φέρουν τα στιλιστικά χαρακτηριστικά κάθε καλλιτέχνη που τα δημιούργησε.


Η σφραγίδα που φιλοτεχνήθηκε από την Gabriella Titotto, για το «ταξίδι στο ελληνικό νησί της Λέσβου», όπως χαρακτηρίστηκε κατά την παρουσίασή της τον περασμένο Νοέμβριο, δείχνει τον Πάπα Φραγκίσκο στο προσκήνιο, πίσω τον ΠΑΝΑΙΡΕΤΙΚΟ* Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον ΑΙΡΕΤΙΚΟ* Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, δίπλα σε μια ομάδα προσφύγων που φιλοξενούνταν εκείνη την περίοδο στο νησί.
Πρωτεύουσα του κόσμου επί πέντε ώρες είχε γίνει εκείνο το Σάββατο της 16ης Απριλίου 2016 η Μυτιλήνη. Τα βλέμματα του πλανήτη στράφηκαν στην ιστορική συνάντηση και κοινή προσευχή των «τριών ιεραρχών» του χριστιανισμού ενάντια στον ανθρώπινο πόνο.

Συμβολική συνάντηση με πολλαπλές σημασίες, καθώς τα δύο «αδέρφια», ο Πάπας Φραγκίσκος και ο ΠΑΝΑΙΡΕΤΙΚΟΣ* Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διάδοχοι των αποστόλων Πέτρου και Αντρέα, αντίστοιχα, μαζί με τον ΑΙΡΕΤΙΚΟ* προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, με κεντρική αναφορά στον Ιησού Χριστό, μίλησαν για τη σημασία της αλληλεγγύης και της αγάπης. Μάλιστα η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου να οδηγήσει στην Ευρώπη τρεις οικογένειες μουσουλμάνων προσφύγων.
«Σας καλωσορίζουμε στη Λέσβο της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης», είχε πει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός υποδεχόμενος τον Πάπα, αφού ο τελευταίος χαιρετήθηκε πρώτα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στην προκυμαία, στην παραλιακή λεωφόρο κατά μήκος του αεροδρομίου και σε πολλά σημεία της πόλης της Μυτιλήνης, εκατοντάδες πολίτες στέκονταν στον δρόμο για να παρακολουθήσουν την πομπή, ενώ πολλοί από αυτούς μπήκαν και στο λιμάνι της Μυτιλήνης ύστερα από έλεγχο.

Κατάνυξις
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

*: η λέξη προστέθηκε από την ιστοσελίδα ΑΦΠΥΝΙΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ:


Οι Ι. Κανόνες της Εκκλησίας, που αναφέρονται στην απαγόρευση συμπροσευχής με αιρετικούς είναι:

1. Κανών Ι' των Αγ. Αποστόλων: "Ει τις ακοινωνήτω, καν εν οίκω συνεύξηται, ούτος αφοριζέσθω"

2. Κανών ΙΑ΄ των Αγ. Αποστόλων: "Ει τις καθηρημένω, κληρικός ων, κληρικώ συνεύξηται, καθαιρείσθω και αυτός".

3. Κανών ΜΕ' των Αγ. Αποστόλων: "Επίσκοπος, ή Πρεσβύτερος, ή Διάκονος αιρετικοίς συνευξάμενος, μόνον, αφοριζέσθω, ει δε επέτρεψεν αυτοίς, ως Κληρικοίς ενεργήσαί τι, καθαιρείσθω"

4. Κανών ΞΔ' των Αγ. Αποστόλων: "Ει τις Κληρικός, ή Λαϊκός εισέλθοι εις συναγωγήν Ιουδαίων, ή αιρετικών προσεύξασθαι, και καθαιρείσθω, και αφοριζέσθω"

5. Κανών ΟΑ' των Αγ. Αποστόλων: "Ει τις Χριστιανός έλαιον απενέγκοι εις ιερόν εθνών, ή εις συναγωγήν Ιουδαίων εν ταις εορταίς αυτών, ή λύχνους άπτοι, αφοριζέσθω".


Socratesnios